Kali ini saya beri ruang kepada pemilik Proton Prevé dan Suprima S untuk membuat ulasan tak kira lah apa jua, sebagai contoh kelebihan, kekurangan, masalah yang dihadapi dan cadangan untuk penambahbaikan model tersebut supaya dapat dikongsi bersama pembaca setia funtasticko. Dengan lambakan kedai bengkel kereta di Lembah Klang ini, keberangkalian untuk di tipu oleh pemilik bengkel sangat tinggi. 14. . 9 Kenderaan dibenarkan harus meletak atau mempunyai memasang kesemua sebarang tempat alat duduk Meter perjalanan (Odometer) pada kenderaan yang bertanding mestilah berfungsi dan dalam keadaan baik. Coil Pertama - tukar coil. Mar 05, 2012 · Kadang kala bila tekan pedal minyak, injin kereta mulai semput & injin berhenti. Tingkatkan kelajuan sehingga kira-kira 40 bsj. bawaklah kereta tu pusing2 town. Bersama-samanya juga ECU akan menyimpan Diagnostic Trouble Code (DTC) yang tertentu dan menyimpan kod tersebut di dalam memorinya. haha Jadi saya pergi cek dekt proton. rm50 hai. Memang ramai yang mengalami masalah seperti ini. Oct 07, 2010 · Kereta gen 2 saya ada problem dengan gear (auto). Kesimpulan Masih banyak lagi input2, output2 dan sensor2 untuk engine management yang tak di-cover dalam ni - tambahan untuk engine2 baru sekarang. Untuk : Proton Savvy AMT (Auto) ECU Rosak, System Kereta Bermasalah. Reset-reset demikian adalah amat penting untuk diketahui oleh semua pengguna kereta kerana dengan cara ini saja lah kereta akan dapat mengembalikan keadaannya kembali kepada asal sebelum kerosakan. 5 Turbo gets increased output of up to 225 PS Dah lama saya tak buka ruang untuk para pemilik kereta Proton untuk memberi ulasan mengenai kereta mereka. kalau ECU tu yang rosak cepat-cepat hantar baiki, Kalau orang tu pandai dia boleh cuci balik board tu dan tukar kapasitor baru melainkan kalau dah lama jadi dan asid tu dah makan NO 4G-F, JALAN 2/154D TAMAN DESA CHERAS, 56000, CHERAS, KL BENGKEL BUMIPUTERA MELAYU AUNAS ENTERPRISE http://www. Seat anda begerak disebabkan sliding panel or roller seat anda telah rosak. -Gunakan cara yang sama layurkan dengan api lighter. mujurlah ada sahabat yang sudi menolak kereta aku di tengah-tengah malam sewaktu rosak, awal-awal pagi lagi aku dah kacau tuan rumah aku minta tolong "jump start" kereta aku. the car just stalled itself and the engine no longer able to start. setakat ni dh dua kali tukar motor wiper. Nov 12, 2013 · Bukan ke system dah ada record yang mana kereta dah updated dan mana tidak. CARA PEMASANGAN. ECU ni adalah komputer atau otak kereta. petunjuk DLC 2. sebelum tu dia check terdapat short masalah Jan 08, 2019 · Reupload fesbuk live 4 Dec 2018 Sape pakai proton pesona,saga flx. Hari ni saya nak kongsi seorang owner kancil ac tidak sejuk datang complen katanya dia baru isi gas penuh tpi apek cina tu bagitau amplifier rosak kos tukar rm250 . mohon bantuan nasihat dan pendapat drpd pihak tuan apa sebenarnya problem kereta sya ni. Oct 13, 2016 · TOP 5 reasons why you should only use HONG XUAN products. 1) yesterday : cruise control not working. rembat skit kalau bole. Dalam keadaan normal, sistem komputer ataupun ECU kereta akan menyesuaikan sistem kereta berdasarkan maklumat yang salah ini dan sekaligus menjejaskan prestasi enjin kereta. Antaranya adalah seperti berikut compression tak kuat sistem tersumbat gas kurang sebab ada bocor kipas pusing slow radiator tersumbat magnet rosak relay rosak; Dan pelbagai punca yang lain. maybe bukan dalam kepakaran mereka. • Dua jenis biasa meter aliran udara digunakan pada kereta, hot wire dan vane meter. Nota: Bila ABS-ECU mengesan tiada roda dapat mencengkam dengan baik ia memutuskan karan kepada solenoid valve dan minyak mengalir dengan meningkatkan tekanan. aiki BATERI adalah antara komponen yang cukup penting pada bahagian enjin kenderaan. Simpan kad waranti kerana banyak kes bateri tidak sampai setahun akan rosak. try cabut soket coolant temp sensor kipas berhenti 2 saat dan hidup balik, sambung balik soket CEL kat meter pun hidup. -cvt is okay, campro is bad. 6V untuk setiap bateri dalam keadaan yang di charge penuh. bila letak 5M double side saletape, dan di kacip dengan pin, ia tetap tidak rapat, dan masih terkopak. com/profile/12154924778585729781 noreply Nov 12, 2013 · Bukan ke system dah ada record yang mana kereta dah updated dan mana tidak. Kereta jenis karburator ni kalau crank boleh bunyi, tetapi enjin tak sedut minyak bermaksud kaburator perlu diservis. Nov 29, 2011 · Kalau menyala masa memandu adala sensor kereta rosak atau wiring tak kena tu. memang senang. kalau ECU tu yang rosak cepat-cepat hantar baiki, Kalau orang tu pandai dia boleh cuci balik board tu dan tukar kapasitor baru melainkan kalau dah lama jadi dan asid tu dah makan Kesan-kesan buruk ke atas enjin akibat isyarat sensor yang lemah Sistem 'drive by wire' dalam arus teknologi kereta kini telah mengkayakan lagi penggunaan sensor secara keseluruhan dalam penghantaran isyarat ke ECU (Engine Control Unit) untuk tindakan susulan dalam mengawal pergerakan komponen kearah kestabilan enjin khususnya dan kereta secara amnya. Lebih malang jika kerosakan tersebut berlaku jauh dari Dengan mencabut fius ECU semasa kerja penggantian bateri kereta, ia boleh menghalang voltan yang tidak stabil daripada mengganggu ECU. Jika lampu amaran ini menyala, anda perlulah memeriksa kereta anda dengan kadar yang segera. Aku dah tak berapa ingat la bila kali pertama aku beli fuel Jul 23, 2014 · Pada kereta Perodua Alza,DLC yang digunakan adalah dari jenis OBD2 dan merupakan DLC standard yang digunakan oleh hampir semua kereta pada masa sekarang. Sy pun pengguna preve cvt. Kadangkala gegaran kereta dapat dirasai secara terus dari roda stereng. Kereta itu mestilah tidak tersangkut-sangkut. Walaubagaimanapun, apabila fius ECU dicabut, semua setting terkini pada ECU akan hilang dan secara automatik ECU akan kembali kepada setting yang asal. Aug 24, 2012 · off topic sekejap, tumpang bertanya di thread tt kot2 ada otai2 boleh jawabkan, masalah keta juga tapi bukan wira la keta waja. Nov 28, 2013 · ECU atau komputer atau otak kepada kereta anda bermasalah. 17K sukaan. Ketika mendaki bukit. Oct 02, 2017 · Apa yang saya risau ialah kereta tersebut telah diubahsuai sistem gantungan sport yang keras, ekzos bising ala lori balak, rim 19-inci dan sistem elektronik ECU. Selang dua hari agen dia call katanya xboleh tukar wiring kerana suspek ECU gila2. Memang dia nak rosak pun. aik?? sebelum nie memang aku suspek ada masalah dkt starter aku buat tatau je. Sbm ni pernah pakai FD1. Fuel Pump dan Alarm ECOMASTER Gas Fuel Saver Chip to Oxygen Sensor Proton Gen 2 1. agak2 klo sy tukar jgk bateri dgn kereta lain blh start x ye? kereta jarang jln. Oksigen sensor akan kurang bertindakbalas jika ianya sudah digunakan terlalu lama dimana kekotoran yang keluar dari injap ekzos plumbum dan sulfur. Alternator tidak mengecas bateri kereta anda, mengakibatkan kereta anda mampu dihidupkan untuk hanya seketika waktu dan akan mati kembali beberapa minit kemudian. Apr 24, 2012 · Syukur masih dalam warranty, sementara nak dapat ECU baru, kami pakai ECU lama yg disangka rosak dan tukar alternator lain. Lampu panel engin menyala, sensor rosak, salah satu piston tidak bergerak, tukar wiring baru ini semua RM1500 duit hangus. "Nak yang local atau original" tanya mekanik. Kadang-kadang kapasitor dalam tu pecah dan bocor lalu menghasilkan asid yang boleh mencairkan board ECU tu. Throttle body viva rosak -Yang ni kat cover penutup speaker kereta. bagi ecu tu relearning setting balik seperti sedia kala. -Insya Allah berhasil juga hilangkan calar tersebut. ECU lama masih lagi disimpan, sayang nak buang sebab masih ok. Dengan penggunaan alat ini, bagi kereta model Myvi- boleh menjimatkan minyak dengan tambahan jarak sejauh 40KM hingga 60KM lagi. lepas tu tadi dalam jem kereta tak boleh gerak. Aug 16, 2018 · • Maklumat yang diberikan oleh sensor ini membantu ECU (unit kawalan enjin) dalam menyampaikan campuran campuran bahan api udara yang tepat kepada enjin. Post kali ni aku nak bincang sikit pasal masalah-masalah yang mungkin akan muncul pada pengguna Exora lantaran ramai pemilik Exora mengadu akan masalah yang sama. sebab pernah kereta aku susah nak hidup. i hope this blog can give benifit to all of us. hari pertama pakai, motor wiper dah rosak. kalau ECU tu yang rosak cepat-cepat hantar baiki, Kalau orang tu pandai dia boleh cuci balik board tu dan tukar kapasitor baru melainkan kalau dah lama jadi dan asid tu dah makan board tu. Kereta ni baru ke lama ke ada instalment atau tiada, duit tetap keluar jg. Compressor clutch not activated. susah nak start. Bateri kereta kita terdapat dalam 2 jenis iaitu sel basah dan sel kering. pemilik telah membeli aircond ecu dari sayaalhamdulillah rezeki Форум по телефонам Siemens: GSM и DECT. salam. time start ada berat skit tp still boleh hidup. ?? sebab semalam abg gi buat tuning di workshop. 8, tukar ke accord CP 2. Aku dah tak berapa ingat la bila kali pertama aku beli fuel Apabila alternator kereta rosak, bateri tidak dicas, mengakibatkan bateri kereta kong. Reply Delete Sep 21, 2015 · masalah paling teruk sekali adalah pada sistem ECU komputer jika ia rosak kereta akan terus mati dan sukar dihidupkan semula,tetapi malah mati ini yang boleh dihidupkan semula biasanya atas sebab kurang oksigen dalam kebuk pembakaran juga seperti fuel pump yang kurang baik dan fuel filter yang kotor menyumbang sedikit sebanyak mati enjin ini Pastikan kapasiti bateri kereta penderma lebih besar daripada bateri kereta anda (sekiranya rendah, litar pintas mungkin berlaku) Sekiranya anda memandu Proton, elakkan sebarang ‘jumpstart’ (mampu merosakkan ECU kereta sekiranya tersalah cara) Biarkan enjin anda hidup 10-30 minit untuk pengecasan bateri berlaku Jika kewangan baru nak stabil, jangan peningkan kepala pakai kereta tiada warranty. Antara sebab musabab mengapa ia rosak ialah: Arus elektrik kereta yang tidak stabil. segala maklumat akan terjawab. Jangan sangka kan kereta AUTO tiada “clutch plate”. Nak beli kereta biarlah berpada sesuai dengan kemampuan, keperluan diri. 8. Pengalaman yang terjadi kepada kereta Perodua Viva yang bermasalah dengan piston tidak bergerak, engine kehilangan daya kuasa akibat dari masalah ECU rosak Nov 11, 2016 · Siapa pernah melihat simbol ini menyala pada meter kereta anda?Ini adalah simbol amaran yang mana ECU telah mengesan sesuatu yang tidak kena pada enjin kereta anda. Jangan cuci menggunakan air pada tekanan yang kuat kerana bahagian palam pencucuh yang dimasuki air akan menyebabkan kereta tersenggut-senggut atau mungkin tidak dapat dihidupkan. Jul 29, 2015 · Jika sensor membaca oksigen yang terlalu banyak maka telah berlaku pembakaran yang tidak lengkap. Sesetengah kereta kalau cabut je terminal bttery , ecu mcm akan ter reset sendiri. Saya hairan sebab bateri tu baru saya tukar Julai 2017 dengan original bateri dari Toyota. Apr 22, 2015 · Kebanyakkan ECU/AIRFLOW rosak disebabkan oleh kebocoran yang berlaku pada capasitor/condensor elektrolitik yang mengeluarkan cecair seakan air bateri. ECU atau komputer atau otak kepada kereta anda bermasalah. model kereta iswara 1. Kereta viva rosak cuma ECU. tapi bila dah kering or cuaca panas ok je keta. u might be careful coz the one that near to oil cap is quite close each other. confirm sensor ni rosak sebab sensor ni yang hantar isyarat ke ECU untuk mengetahui enjin panas atau sejuk dan ecu jugalah yang biasanya kalau o2 rosak check engine akan hidup. Seringkali pemilik kenderaan akan rungsing kalau kenderaan mereka rosak atau buat hal. 5 tahun. apa yang diterangkan kat blog ini hanyalah sedikit pengetahuan asas sebelum kita pergi lebih jauh iaitu DIY ECU. Bila di check oleh mekanik ternyata yg rosak adalah alternator kereta saya. Tidak sampai 2 jam, masalah sama berulang. ** 7. upenyer checking tak sampai 5 minit pun. sebenarnya alat ini biasa sahaja, jika anda ada pc riba / lettop pun anda boleh buat cuma anda perlu dapatkan SOFTWAVE ECU KERETA dan CABLE yang menghubung lettop ke pot ECU kereta. (Ini selalu berlaku pada kereta buruk Nissan saya. Sama jenis mcm zarin, jenis suka guna one thing tu smpai dh rosak br tukar. Lain: meter gas kat enjin rosak dengan switch over kat dashboard yang rosak. semua ok" tapi die punya timing tinggi rendah jugak ingatkan die akan setting timing guna alat tue. 4. net. Masalah mari masa Ribut Siklon Tropika Pabuk makin hampir dengan pantai kita,kene baiki derahlah. Sekiranya alternator bermasalah, ‘jumpstart’ juga tidak akan menyelesaikan masalah anda. Semestinya bukan BMW E90. dan kenderaan berat seperti lori dan trektor menggunakan bateri yang berkapasiti 24V, iaitu 2 kali ganda dari bateri kereta. Namun sekiranya ECU gagal untuk mengatasi masalah atau kejanggalan yang telah dikesan, maka secara automatik ECU akan mengaktifkan lampu check engine pada meter paparan pemandu. Huh, sah2 ECU lama kami masih elok dan tak rosak. gigil enjin hilang. u can also used 3mm aluminum plate if u want to. relay kehilangan synkronisasi (out of step relay). Terbang 800 ringgit beli baru. paling laju ley bawak 90-100. Throttle Body. ECU bermasalah ECU atau komputer atau otak kepada kereta anda bermasalah. bila dah tukar tu dah takde bunyi dah. Saya ada kancil auto 660. This plug and play device remap the signal to the throttle controller by way of a car specific software to force the throttle body to open up more than original stock setting. Akan tetapi ada sesetengahnya memberikan Waranti Dua Tahun. Jika dibiar lama-kelamaan litar dan komponen lain akan berkarat (short circuit) dan seterusnya ECU/AIRFLOW tidak berfungsi dengan betul/rosak dan enjin tidak dapat dihidupkan lagi. kalau nak tau, tanye le ye. Apr 04, 2016 · Apabila rotor rosak, kaliper dan pad brek gagal mencengkam rotor dengan baik, sekali gus menyebabkan gegaran. kalau ECU tu yang rosak cepat-cepat hantar baiki, Kalau orang tu pandai dia boleh cuci balik board tu dan tukar kapasitor baru melainkan kalau dah lama jadi dan asid tu dah makan Oct 12, 2009 · hi guys, my poton gen2 have this problem. Kecuali kau beli kereta terpakai yang kos selenggara rendah. Katanya ada kes bila update ECU, prestasi kereta jadi lebih teruk. Jul 17, 2019 · Bekalan bateri kereta adalah 12V tidak menganggu cas bateri handphone kita malah ia tidak memberi kesan pun berbanding kaedah biasa. 10. Oilih yang standard sahaja. Jerks at low speed, have not sent in for ecu update, will do next week. tengok bawah lantai ada atau tak tompok minyak atau bekas lelehan air… periksa Lantai kalau ada minyak tumpah. Setaip bahagian memerlukan bahan pembersih khas supaya ia dapat dibersihkan secara optimum. bagi saya kesian gak kat kakak ni yg kereta dia rosak macam2…saya ni salesman kereta…dulu proton, skrg toyota…sebenarnye bukan salah dealer atau branch, u kena tgk ni salah proton itu sendiri, kenapa buat kereta tak cek betul2…. Jadi risiko kerosakan aircond kereta anda berulang sangat tinggi. Beberapa hari selepas tu, kereta itu keluar tanda bateri. Nov 02, 2018 · Kepada pemilik kereta malaysia dan import kini saya berada di kuala ketil kedah. aku pon cuba cari kedai forment check punya check dia ckp Satria Neo mcm ni pakai sensor pedal yang connect kat ECU (Engine Control Unit). Sistem penggera kereta aku telah rosak dimana tiada response diberikan apabila alarm ditekan. Malaysia Estima Club / Kelab Estima Malaysia (MyEstima), Kuala Lumpur, Malaysia. Katanya kadang2 no crank bila start,alarm no function. Namun half Tayar shj, kereta bezza metallic cc 1. APA masalah pun xtau. 6 based on 33 Reviews "Very friendly service, good response with Repair ECU 1 Malaysia - No-A401, Ground Floor, Jalan Air Putih,, 25300 Senang cakap kalau ada ecu rosak atau amplifier rosak, this is the right place to go. Tetapi kos baik pulih sampai melibatkan pertukaran keseluruhan wiring, sensor engin, spark plug yang menyebabkan saya terpaksa berhabis RM1500. Sentiasa pilih kenderaan dengan mileage rendah. Namun, sekiranya asap putih masih berterusan walaupun semasa kereta anda bergerak ini menunjuk terdapat masalah pada bahagian enjin kereta anda. Jul 09, 2012 · meh sini aku cerita sikit, minggu lepas kereta aku buat hal bila tekan pedal minyak tak ada respon, pas tu ada icon enjin menyala. my, Malaysia's largest marketplace. b. Saya mau share tentang penggunaan jumper. huhuhu takda duit nak beli kereta baru) So this is a secret untuk kereta IRIZ yang comel lotey macam Selena Gomez tu (nama melayu Sarimah Ghani asalnya) Pemilik vellfire ini kebetulan berjumpa saya utk membeli aircond ecu dari penerangan pemilik, saya mengatakan, masalah tersebut bukan berpunca dari aircond ecu tetapi disebabkan pemilik telah berjumpa 4 workshop, dan semuanya mengatakan aircond ecu rosak. bateri dalam keadaan kereta mati…adakah ECU kereta saya akan berubah…kene . fungsi o2 ialah hantar signal ke ecu berapa jumlah kandungan campuran angin dan minyak yang dikeluarkan oleh enjin dan ecu akan berperanan untuk menetapkan berapa jumlah minyak + angin yang nak digunakan. Pemeriksaan kedua, ECU kreta saya direset semula dan saya diminta untuk membawa pulang kerta sepertimana selepas pemeriksaan yang pertama. Mahal nak mampos. Apa yang saya risau ialah kereta tersebut telah diubahsuai system gantungan sport yang keras, ekzos bising ala lori balak, rim 19 inchi dan system elektronik ECU. everytime when i tried to crank start my car, it just stalled off or couldn't be started. keta waja adik aku ni rosak ape ye bila basuh kereta atau tengah bawa tiba2 kena hujan je terus kelajuan jd drop, timing jadi lari. Jika komputer mendapati suhu enjin dalam keadaan sejuk, ia akan menambahkan lagi campuran udara dan petrol untuk membantu pembakaran. This post has been edited by zamanjaafar: Apr 21 2013, 02:00 PM Jika tiada langsung isyarat dari sensor ke ECU disebabkan masalah atau kerosakan, ECU akan sentiasa mengarahkan campuran bahan api yang banyak yang menyebabkan kereta anda menjadi kuat makan minyak. Biasanya apabila kita on kan switch kereta sebelum start enjin, akan ada bunyi motor fuelpump tersebut. Kalau kereta dah rosak, nak kena cari lagi sparepart sendiri, memang niaya. Apabila tekanan pedal melebihi had ketika ABS berfungsi ABS-ECU akan menghantar isyarat kepada motor untuk mengerakkan pam dan meningkatkan tekanan minyak (Fluid) Feb 22, 2012 · Perodua, Daihatsu and Akashi-Kikai to establish automatic transmission manufacturing plant in Seremban In Cars , Perodua / By Paul Tan / 22 February 2012 9:42 pm / 36 comments Simptom: Selepas kereta bergerak dan berhenti dalam keadaan idle (berhenti di traffic light contohnya), KADANG2, injin kedengaran seperti nak mati (switched off). Umur yang meningkat dewasa. b)radio kereta myvi anda telah rosak anda hanya perlu menukar radio baru atau baikinya di pusat service perodua. Dec 22, 2017 · ECU atau komputer atau otak kepada kereta anda bermasalah. Tetapi sedarkah anda jika anda tidak perasan beberapa lagi lampu isyarat pada meter anda menyala ketika anda sedang memandu boleh menyebabkan perjalanan anda tergendala? Pertama kali terjadi dulu, aku memang blur. Apabila berurusan dengan peralatan electronic iaitu Engine Control Unit (ECU), terdapat pelbagai input dan output daripada ECU yang mana Voltage, Current dan resistance yang perlu kita ketahui berapakah maksimum penggunaannya bagi mengelakkan ECU itu rosak akibat terlebih current. hehe Tapi masalah PE ni ECU EMS-700 ada self learning function. Dec 01, 2011 · Kadang-kadang kapasitor dalam tu pecah dan bocor lalu menghasilkan asid yang boleh mencairkan board ECU tu. 🔹1st - Offkan enjin, kemudian Cucuk NITRO OBD2 ke Socket OBD2 ( terletak di bawah dashboard) - lampu reading data akan berkelip . Aug 25, 2012 Masalah dan tanda-tanda gearbox rosak dan auto transmisi Hari ini genap 7 hari kita meraikan kemenangan ramadan 1433 hijrah ,esok mungkin juga… Happy baca god feedback ni. Sana pun sama bossku. 6 April 2015 3:08 PTG Jun 23, 2015 · Jika tiada langsung isyarat dari sensor ke ECU disebabkan masalah atau kerosakan, ECU akan sentiasa mengarahkan campuran bahan api yang banyak yang menyebabkan kereta anda menjadi kuat makan minyak. Sila rajinkan diri anda untuk membuat maintenance kereta anda secara berkala bagi mengurangkan masalah pada kereta anda. ECU detect keta aku power semacam, so dia gi setting balik supaya serupa dgn setting kilang. Jual Beli Alat Ganti Kereta Malaysia . salesman atau dealer tugas dia jual kereta je…sebab tu saya ckp proton punya hal, vendor yg di lantik semua Masalah kereta wira jerking, semput-semput, aku mengalaminya pada bulan 12 tahun lalu, setelah diperiksa sendiri dua palam pencucuh/plug tidak berfungsi atau tiada api. Jika anda mengamalkan budaya kereta dalam gear dan tekan brek, boleh menyebabkan “clutch plate” cepat habis atau terbakar. petang semalam sampai kat rumah terdengar kipas radiator berpusing terlalu lama, tak berhenti langsung. masuk gear 2, tekan clutch dan mintak Ignition coil bermasalah Lebih kurang je simptom macam spark plug rosak. Drove friends myvi before and i think that should be cheaper than saga. Kesilapan kita menggunakan bahan dan alatan mungkin akan menyebabkan ia rosak atau cucian menjadi tidak sempurna. Berbeza dengan kereta, kita berada didalamnya. # TahukahAnda: Buat 8 Tip Penjagaan Ini Supaya Kereta Anda Kekal Tip-Top! 14 Ogos 2017 BATERI kereta berfungsi membekalkan arus elektrik untuk menghidupkan enjin. dah psg balik bateri tu. Oct 15, 2017 · Objectif pembelian saya ialah untuk membawa keluarga dari point A ke B dengan selamat dan jimat, bukan mahu menyertai drag race. no. kalau ECU tu yang rosak cepat-cepat hantar baiki, Kalau orang tu pandai dia boleh cuci balik board tu dan tukar kapasitor baru melainkan kalau dah lama jadi dan Masalah kereta adalah tiba tiba enjin mati semasa kereta bergerak. lebih baik tukar yang baru Tuesday, 3 May 2011 at 13:41:00 GMT+8 Apr 09, 2008 · Senarai Servis dan Caj Dikenakan Untuk Membaiki Kereta Berikut adalah senarai harga dan caj standard yang akan dikenakan untuk membaiki kenderaan anda. Guna Decarbo pun Boleh. - ecu/komputer mobil baca di perbaikan service ecu/komputer mobil - cdi mobil baca di tanda tanda ciri ciri gejala gejala cdi mobil mulai rusak bermasalah - delco/distributor mobil baca di distributor/delco mobil - mesin mobil ndut ndutan ngendut tersendat sendat - rpm drop turun mati pada mobil karburator Jul 31, 2012 · coil on plug COP by using the original plate n cut it in square to fit the coils in. Cara nya meraka akan buang minyak hitam kereta, tuang minyak petrol, cuci enjin buang carbon kat piston, and keringkan balik lepas minyak tersebut sudah di buang. lepas tue die kata " takde apa problem. Masalah yg dihadapi, mula2 distributor coil rosak sebab NGV guna arus 100% ke plug. Kerosakan crank position sensor menyebabkan enjin tidak dapat dihidupkan. Lampu amaran injin akan menyala & bila periksa ECU, masalah pada 'oxygen sensor' atau 'crank sensor'. Sy br je beli tunai kereta FD2. kalau ECU tu yang rosak cepat-cepat hantar baiki, Kalau orang tu pandai dia boleh cuci balik board tu dan tukar kapasitor baru melainkan kalau dah lama jadi dan asid tu dah makan Dec 22, 2017 · ECU atau komputer atau otak kepada kereta anda bermasalah. Tak rugi untuk berbelanja untuk membeli dan mengubahsuai kereta ni. Nov 02, 2017 · 5- Ada orang akan katakan masalah apabila susah hidup kereta sebab fuel filter tersumbat atau karburator kena servis (Kereta lama). Saya ingin berkongsi dengan pembaca mengenai penjagaan pum minyak waja ini supaya tidak mudah rosak seperti berikut:- Apr 22, 2015 · ECU enjin kereta memerlukan signal dari crank position sensor untuk memastikan enjin terus beroperasi. Now listing 446925 ads. Bateri merupakan alat menyimpan cas elektrik untuk kegunaan peralatan dalam kereta termasuk lampu, radio, jam, ECU dan alat penghidup enjin. Aug 16, 2011 · Jika diperhatikan pada meter kereta anda terdapat beberapa isyarat seperti membelok (signal), lampu tinggi (high beam) dan lain-lain lagi. Dan jika kita perhatikan, ada dinyatakan apabila millage kereta kita mencecah 1,000 km, kita perlu hantar kereta untuk service pertama. Ada benda yg kita boleh buat sendiri, ada benda yg perlu hantar ke workshop. Bro? macamne cara nak tau starter problem ke tak dan cara penyelesaian baik pulih? Sep 30, 2016 · Mekanik kereta 20 tahun berpengalaman sebagai mekanik kereta di dalam baikpulih enjin kereta,serba sedikit pengalaman tersebut aku catatkan dalam blog ini sebagai panduan asas untuk pengguna dan penggemar kereta. Mentol lampu kereta saga flx ECU menerima maklumat pembakaran tidak lengkap berlaku dan akan menambah jumlah campuran bahan api dalam kebuk pembakaran. after few attempt the check engine panel no longer working Jan 14, 2016 · Jika tiada langsung isyarat dari sensor ke ECU disebabkan masalah atau kerosakan, ECU akan sentiasa mengarahkan campuran bahan api yang banyak yang menyebabkan kereta anda menjadi kuat makan minyak. Sudah tentu saya merasai kos kos servis kenderaan ini. Dalam Ringgit Malaysia. Shorting / short circuit. So pegi bengkel takde la kena ketuk sangat kekonon benda lain rosak. bearing roda @ tayar kereta anda telah rosak. Apr 02, 2016 · Salam Sejahtera Terdapat beberapa jenis reset pada sebuah kereta seperti reset alarm,reset ECU/ECM dan reset fuel pump. 6Manual saya tak hidup stat. Sebagai tambahan kepada fius dan sumber kuasa, tentu pergerakan kipas dikawal oleh Fan control module yang disambungkan ke ECU kereta. jenama pilihan aku asalnya adalah BOSCH, tetapi Oct 22, 2016 · Bila Keadaan CVT menyala apabila kereta sedang bergerak - ulang langkah di atas (offkan enjin dan start balik) tetapi perlu di ingatkan bahawa apabila kereta sedang berjalan kita terdedah pada bahaya, iaitu power steering akan kehilangan kuasa penuh, jadi anda perlu berhati-hati dan tumpukan perhatian pada arah panduan dahulu sebelum off dan start kereta balik. Dengan pelbagai aksesori yang menarik dan jugak prestasi kereta yang cukup baik, tak hairanlah Kelisa masih menjadi kereta kegemaran ramai di Malaysia. Kebiasaannya bateri ada waranti satu tahun. sambungkan soket pada port ECU dan scan. Jul 23, 2016 · 1. Tiada Kesan Sampingan Keatas ECU Kereta Walaupun Enjin Dimatikan. kerana kereta ini jarang digunakan dan masih mempunyai jangka hayat yang panjang. shohaime ,puchong perdana,selangor. Jun 20, 2011 · Yang ni skirting sebelah kiri, tercabut, akibat pecah ekoran pelanggaran ntah apa2 ntah. Skg sy sgt puas hati dgn FD sy. (untuk kereta proton bearing roda kereta akan mula buat hal selepas 8 - 10 tahun usia kereta). 2016 Honda Civic 1. Jun 10, 2015 · Bahkan, ramai pendatang asing yang jadi kaya raya di Malaysia dengan hanya ambil upah bertukang. 6L 10-year WARRANTY Terdapat beberapa… Jun 18, 2017 · ECU atau komputer atau otak kepada kereta anda bermasalah. bukan masalah bateri. proton patut lebih maju dalam industri automotif Aug 25, 2012 · "Assalamualikum bang. Ingin Bertanyakan Soalan Форум по телефонам Siemens: GSM и DECT. I dont think it is a bad car, but it can be cheaper. Kereta kalau rosak, kos yang perlu anda keluarkan memang besar. Kenapa kereta semput bila tekan minyak; suatu pertanyaan yang sering ditanya kepada admin. ECU menerima maklumat pembakaran tidak lengkap berlaku dan akan menambah jumlah campuran bahan api dalam kebuk pembakaran. Apr 21, 2013 · Bahagian elektronik seperti pendawaian, ecu, sensor dan sebagainya perlu dipastikan agar tidak dimasuki air. So far, alhamdulillah tak de masalah. May 28, 2011 · 1. Esoknya baru masuk group Grand Livina dalam facebook dan tahu masalah yang aku hadapi adalah perkara biasa. die cucuk check kat alat die tue. Check it out :) Quality always comes first! Hassle Free, talk to our expert and you can get the right connector in mins. bila aku nak alihkan kete je. Saya tulis kisah ini untuk perkongsian pengalaman dengan anda akan kisah ditipu bengkel kereta. - COMPLETE ENGINE WIRING LUAR DAN ECU GEARBOX. dh alihkan kereta masuk ke garaj skit . Selepas itu berjalan kembali tiada bunyi apa apa pd kereta. CUKUP UNTUK START KERETA. Penyebab aircond kereta anda tak sejuk @ kurang sejuk ni ada banyak. kalau ECU tu yang rosak cepat-cepat hantar baiki, Kalau orang tu pandai dia boleh cuci balik board tu dan tukar kapasitor baru melainkan kalau dah lama jadi dan asid tu dah makan Dec 06, 2013 · Hayati Baharudin sy ambik exora bold oct 2013. 3. Kebanyakkan ECU/AIRFLOW rosak disebabkan oleh kebocoran yang berlaku pada capasitor/condensor elektrolitik yang mengeluarkan cecair seakan air bateri. cek fius dan relay ok tak ada masalah. Kipas radiator kereta yang rosak juga boleh disebabkan oleh Fan control module. Sebab bateri kereta isteri mudah cepat rosak baterinya. Bau minyak yang tidak terbakar boleh dihidu melalui ezos kereta. topic consist of engine repair,installation accessory and performance car part. kereta sy saga flx. Sebarang salutan yang didapati dibuka atau rosak, secara 1. Minyak kereta dan torque adalah perkara penting mengenai overdrive ini. Kereta sudah tidak boleh bergerak, maka kena tarik la kereta aku dengan jeep daihatu 4wd milik taukey bengkel kereta. Mekanik kereta 10 tahun berpengalaman sebagai mekanik kereta di dalam baikpulih enjin kereta,serba sedikit pengalaman tersebut aku catatkan dalam blog ini sebagai panduan asas untuk pengguna dan penggemar kereta. 2) today : after i reverse my car, it honked itself. Sekarang sudah hampir 1. start2 kereta x boleh hidup. Kereta kita terdiri daripada bahan-bahan yang berbeza seperti besi, plastik, getah dan yang terbanyak adalah cat. Lagipun, beli kereta ni bukan macam main beli baju kat kedai, main tangkap muat aje. Kesilapan berlaku akibat pendawaian (wiring) boleh menyebabkan kereta terhenti ketika kereta sedang berjalan. Tapi meter rpm nya tak fungsi yang lain ok. jadi pomen proton kata anggaran tukar ECU skali dengan wiring total seribu lebih. 1 Apr 2016 Beberapa kaedah reset sistem iaituReset ECU,Reset Alarm,Reset Fuel Assalam cik remote sy rosak dan sensor untuk kereta hilang anak  21 Sep 2015 Jika sensor ini rosak enjin mudah mengalami gegaran ketika panas,enjin Sensor ini kegunaannya adalah menghantar isyarat awal ke ECU  Repair ECU 1 Malaysia - No-A401, Ground Floor, Jalan Air Putih,, 25300 Kuantan - Rated 4. Sistem ECU enjin juga boleh dipasang dengan pelbagai ECU aftermarket tak kira dari jenis piggyback ataupun stand alone. Pilih sahaja Jenama kenderaan. thanks. Masaalah timbul apabila crank position sensor rosak secara tiba-tiba dan menyebabkan kereta tidak boleh bergerak. Kebanyakkan bateri kereta mengeluarkan 12. Rata-rata ramai yang tak puas hati sebab rasa benda ni membebankan terutamanya yang ada anak ramai. Masalah hari ni owner hantar kereta minta baiki ECU. Nak bawak kereta gane hujan2 ni. tp soon. tak sepatut nye terjadi. Terdapat dua masalah iaitu piston ring enjin kereta anda haus dan valve seal rosak atau bocor, kedua-dua perkara ini mengakibatkan minyak hitam kereta anda turut berkurangan. 5 2006 ecu siemens VDO dengan sistem MIXER pada tahun 2011. 0. Nov 21, 2012 · masuk aje usia 2 tahun 8 bulan, akhirnya bateri asal persona aku rosak juga. PROTON CAMpro LoVER TECHNICAL DISCUSSION has 22,438 members. Fuel pump berada di bahagian atas tangki kereta, gunanya untuk menyedut minyak dan mengalir masuk ke bahagian fuel injection unit atau karburator bergantung kepada jenis kereta. ini bermakna meter perbatuan dah menjangkau 6000 km. lau lebih, rpm naik tinggi, kete jadi berat dah macam gear 3 untuk keta manual dan cepat makan minyak. Fan control module ini mengatur apabila kipas perlu berputar dan tidak berputar. sel basah memerlukan cecair sebagai medium untuk bertindakbalas semasa arus elektrik dialirkan. FYI bagi pemilik baru ni, korang jangan bimbang la, fuel pump ni bukannya selalu rosak pun, cuma akan berlaku kerosakkan bila sampai ajalnya nanti. Kalau kereta MPI, ECU yang akan buatkan. Pilih yang standard sahaja. Service pertama adalah check up terakhir yang sepatutnya dibuat pada semua kereta oleh pengeluar kereta. abg ku mengeluh. Last school holiday, cousin saya pakai Hylux Toyota saya untuk jumper kereta dia. Jika masih ada warranty, ianya adalah percuma. kedai tu tak dapt buat. then after that i drive for 5 meters. Jika bekalan tidak stabil, masakan unit kawalan elektronik (ECU) kereta dapat berfungsi baik tanpa gangguan kerana ECU ialah ‘brain’ kepada sesebuah kereta. Kaedah reset adalah sama dengan apa yang dipraktikkan pada sebuah komputer yang Oct 29, 2019 · Pastikan stok bateri yang hendak dibeli tidak terlalu lama ditinggalkan di garaj dan stor kedai bateri kereta. Dah tukar yg baru BOSCH sudah ok sampai la. much more better coz the coils will seat more properly on flat aluminum plate Ibaratkan kita cuba mula pecut dengan gear 5 semasa memandu kereta manual. Manakala untuk teksi hanya 6 bulan sahaja. hehe, hidup aje kereta terus pecut ke kedai alat ganti kereta untuk dapatkan bateri baru. download tanda icm relay rosak free and unlimited. Jika kereta anda masih ada warranty, anda boleh menukar 1 seat yang baru yng bernilai R1. Mujur dah dekat area rumah, jadi park kereta, masuk rumah, mandi tidur. Proton Savvy AMT ECU Automatic Manual Transmission. kadang kadang enjin mcm nak mati. 7 Tidak 1. Jarum RPM akan bergerak turun dengan pelik/laju dari 1000RPM sehingga hampir mencecah 0RPM dan naik semula ke 1000RPM kemudiannya. Cara nak pulihkan balik ecu tu senang. hehe ECU (3) Electrical Parts (10) ELF (8) Fan Motor Rosak Akan Menyebabkan Suhu Naik Dengan Mendadak. Tukar minyak brek setiap 3 atau 4 tahun, brek pad tukar bila dah nak habis. Ianya ada berbelas-belas keping (bergantung kpd model kenderaan). Apr 2, 2016 Reset ECU/ECM. Jul 15, 2005 · Page 1 of 2 - KATANYA ECU ROSAK - posted in Proton Waja: Kepada rakan group sekelian,mohon pandangan dan pendapatBaru2 ni kete waja 1. Why not ambil satu inisiatif dengan check semua tu dulu before buat normal servis? Technician tu kata memang proses update ECU ni macam tu, kena tunggu customer complaint then baru mereka akan update ECU. Tukar ECU baru, RM500 untuk viva 2. Pandu kereta perlahan-lahan (gunakan gear 1 atau gear 2) & anda boleh mendengar bunyidisc brake tersangkut / bergesel ini. Compressor tak hidup macam mana nak sejuk aircond kereta proton preve ning. - TIADA DISC BRAKE DAN ABSORBER - Suitable for L9, L7, Kenari, Kelisa, Peanut, Licca KANCIL EF 660CC Turbo 3 Piston - Smooth power with top speed - Turbo Pickup (super fast) compare to 4 Piston - Spare Part 3 Piston lagi senang cari - Easy to maintain Apabila berurusan dengan peralatan electronic iaitu Engine Control Unit (ECU), terdapat pelbagai input dan output daripada ECU yang mana Voltage, Current dan resistance yang perlu kita ketahui berapakah maksimum penggunaannya bagi mengelakkan ECU itu rosak akibat terlebih current. kereta baru peragai macam ni. Kenapa tu ya? Ada masalah gearbox ke? Teruk ke rosak tu ? Boleh guna tak kereta untuk jalan jauh?" Fahmi said bangun pagi td cdgnye nak basuh kete. Pada DLC perlu disambungkan di antara pin #4 dan pin #12 untuk membolehkan ECU memancarkan falsh codes . Malah, kereta yang tidak dihidupkan selama tiga atau empat hari juga boleh menyebabkan bateri lemah. Feb 21, 2019 · Ecu Rosak ? Untuk Evo x,Sportback,lancer dan inspira/ Car vlog Malaysia - 9 Lebih 70% bengkel kereta tak tahu ataupun belum betul-betul tahu tentang bacaan tekanan sistem aircond kereta dan bagaimana untuk repair aircond kereta. Power Steering Pump rosak 2. Ada lah sorang mekanik tu dia buat tah macam mana tah hidup dan boleh bawak gi eon servis. Tapi bagi kereta yang masih gunakan contact point, pastikan tukar dahulu. Engine terus shut down kerana masalah sensor rosak or engine problem. Oleh itu, anda mungkin berasa prestasi enjin kenderaan anda Vehicle Detail . Group CAMpro loVER ini terbuka kepada semua perminat proton yang bernadikan campro, tujuan Jun 28, 2009 · Apabila kita membeli kereta baru, semua peralatan adalah baru termasuk gear box. Kemudian saya off engine kereta seketIka singgah kedai, selepas start enjin,tiba tiba symbol lampu enjin menyala. malaysia. blogger. Thermostat Kereta saya baru shj on symbol enjin, selepas hujan lebat Dan saya terpaksa lalu takungan air banjir d usj. Saya terpaksa menunggu selama 3 hari untuk menghantar kereta berikutan hari Sabtu hanya dikhaskan untuk servis sahaja. pastu tekap dengan kain untuk tutup kembali kesan calar tersebut. sy nk tnye. Kereta auto yang mempunyai fungsi overdrive sudah pasti menggunakan minyak yang kurang daripada kereta auto yang tiada fungsi overdrive. i have no choice, masa yang terhad, so aku hold seketika, perlu beli 3M lagi dan buka,, dan lekatkan lagi. off engine and start balik baru boleh jalan. Jika tidak, kerodsakan yang lebih besar boleh berlaku. Ok, untuk tambahan fuel filter (tak mahal dalam berbelas ringgit je) pun perlu juga ditukar sebabnya semasa cek masa fuelpump rosak hari tu memang sudah teruk. Puncanye wiring kipas lama problem. 8 ECU yang asal / piawai (Engine Control Unit, unit kawalan enjin) 1. kalau ECU tu yang rosak cepat-cepat hantar baiki, Kalau orang tu pandai dia boleh cuci balik board tu dan tukar kapasitor baru melainkan kalau dah lama jadi dan asid tu dah makan Sep 21, 2019 · Bekalan bateri kereta ialah 12V, tidak menganggu cas bateri telefon pintar kita, malah tidak beri kesan pun berbanding kaedah biasa. SESUAI UNTUK SEMUA JENIS KERETA YEAR MADE 1996 KE ATAS >. Dalam dua-dua kes, sila minta mekanik calibrate kan engine timing. Bila kami test simptom Sedangkan ciri-ciri atau tanda tanda atau pun akibat terjadi kerusakan pada Ecu juga bermacam-macam, Ecu mobil bermacam macam, setiap merek mobil memiliki ECU yang berbeda, baik sistem atau pun bentuk dan komponen elektronika yang digunakan di dalam Ecu. Setahu saya, bearing tu kalau rosak, kereta tak boleh jalan. Kalau ECU tu yang rosak cepat-cepat hantar baiki. Apr 04, 2014 · Salam Tuan-tuan semua, Alhamdulillah Exora Bold aku telah pun selamat diservis untuk kali kedua . RM100. =) Delete Nov 04, 2011 · Sebenarnya tidak semua kegagalan minyak untuk sampai ke enjin kereta disebabkan oleh kerosakan pam minyak waja ini namun ia berkait rapat dengan keseluruhan komponen tersebut. Last last yang rosak hanyalah litar ECU yang tidak perlu memakan belanja walau RM500 pun. Meter aliran udara yang rosak akan menyebabkan pemalasan kasar dan kehilangan kuasa. Sep 22, 2013 · Bahagian elektronik seperti pendawaian, ecu, sensor dan sebagainya perlu dipastikan agar tidak dimasuki air. Kalau berlaku apa-apa kita tak berada dekat dengannya ataupn kalau berlaku apa-apa kita adalah dalam keadaan terpisah dengan alatan tersebut. kata mekanik tu mungkin ECU rosak. Pastikan anda pergi dan berada di bengkel kereta yang betul-betul mahir tentang sistem aircond kereta. Kali kedua pakai FD. pendeteksi kondisi asyncron pd generator yg diparalel dengan sistem. Oleh itu, bateri jenis ini perlu penjagaan semasa digunakan iaitu menambah air bateri Feb 24, 2014 · Kalau kereta jenis lama atau bukan MPI, dia ada satu suis mekanikal dengan dengan throttle body (aku tau ko tak tau punya nih), sepatutnya kalau aircond 'on', suis ni akan tekan sikit injap minyak supaya RPM tinggi sikit. Jadi, agen workshop proton suruh tukar wiring kipas dan suruh tinggalkan kereta di bengkel proton. Idea terbaik adalah jumpa pakar brek yang akan memberitahu keadaan rotor atau brek dram kereta anda. Jun 05, 2013 · diy repair your car is a blog about automotive car repair,explaining step by step procedure how you can fix your car. Potent Booster is a device that is installed onto the electronic throttle body. 5. Sebarang keraguan didalam kepala anda boleh call/wasap atau kunjungi saya dibengkel . kelabprotonsaga now with drivem7!: distributor 6 punca aircond anda tak sejuk. Kita imbas kembali sejarah kereta ni, pada peringkat awal pengeluarannya, harga bagi fuel pump baru memang macam haremm. Sy dah tukar ecu,iafm,fuel filter,fuel pump,spark plug,service throtle body,cam sensor dan crank sensor ttp masalah x selesai. Elok pulak kereta berjalan. Mar 31, 2015 · Selain daripada itu, mungkin ada lagi punca atau sebab enjin kereta tidak boleh hidup seperti ECU (komputer) kereta bermasalah, aircond compressor jem, timing belt problem, alternator bermasalah dan sebagainya. 2/24/2014 Find almost anything for sale in Selangor on Mudah. perkara ini terjadi semasa ingin membeli kopi yang baru di mesin yang dibuat oleh rakan ku, jarak perjalanan 2km. Jika hal ini berlaku, ini bermakna kereta itu mempunyai transmission yang rosak. Ada 6 plet didalam satu bateri yang setiap satunya menghasilakan 2. 0 minggu lepas. 4 kunci utama 14. Satu rosak anda kena tukar kesemua “clutch plate”. 1V. Bateri yang lemah, rosak dan kekurangan air bateri boleh menyebabkan enjin sukar dihidupkan. Jika tiada langsung isyarat dari sensor ke ECU disebabkan masalah atau kerosakan, ECU akan sentiasa mengarahkan campuran bahan api yang banyak yang menyebabkan kereta anda menjadi kuat makan minyak. ada lampu amaran CVT. Kadang-kadang kapasitor dalam tu pecah dan bocor pastu menghasilkan asid yang boleh mencairkan board ECU tu. crank 2,3 kali takleh. 5 Turbo gets increased output of up to 225 PS, 285 Nm with RaceChip plug-and-play unit. Periksa bawah Lantai tempat parking kereta Sila korang periksa tempat parking kereta korang . Re-carbonizen enjin kereta anda. 15 Ogos 2018 dh try pegi bengkel en aziz ke? kadang2 proton sc ni nk senang terus tukar ECU (Engine Control Unite) terus, walhal yg rosak benda  4 Nov 2011 Memang benar pam minyak ini mudah rosak jika penjagaannya kurang enjin terpadam ini kerana semasa kita "on" kunci kereta maka ECU  24 Jan 2018 Unit CDI ata ECU aftermarket membolehkan had rev enjin (rpm) dinaikkan. Apr 14, 2013 · Bahagian elektronik seperti pendawaian, ecu, sensor dan sebagainya perlu dipastikan agar tidak dimasuki air. pomen pun pening kepala,tukar ecu pun Kereta itu mungkin mempunyai penyerap hentak spring atau bahagian-bahagian sistem gantungan yang rosak. Untuk kepastian, perlu rujuk kepada mechanic dahulu. Sep 02, 2016 · Sumber kuasanya pula boleh dikatakan tidak terhad. RODA GOYANG. Jun 05, 2011 · Saya telah memasang NGV pada kereta wira 1. Jun 15, 2016 · Home » Local News » 2016 Honda Civic 1. sudah pasti sukar untuk memotong kenderaan lain. Sep 15, 2012 · Hari ini kita akan tengok apa yang ada dalam sistem penggera kereta. 6k-RM2k. 0 tahun 2016. Tapi,bila kereta lama tak on,contohnya pagi kereta kena panaskan 5-10 minit baru gear boleh masuk dan jalan. Antara tanda lain adalah tiada bunyi motor fuelpump semasa anda switch on kereta anda. kat meter keluar jgk gambr bateri yg petak 2. boleh buat di perodua svc center. Jun 23, 2015 · Jika tiada langsung isyarat dari sensor ke ECU disebabkan masalah atau kerosakan, ECU akan sentiasa mengarahkan campuran bahan api yang banyak yang menyebabkan kereta anda menjadi kuat makan minyak. Mujur baru baru ini seorang pengguna Facebook, Kamaruddin Isah berkongsi tentang seorang mekanik yang paling jujur pernah beliau jumpa. Bateri kereta turut menyimpan muatan elektrik untuk digunakan semasa enjin. Happy Buying and Selling! Shah Raymond Ecu. selalu sangat terlanggar dengan kasut pasal terletak kat hujung bawah kat panel pintu menyebabkan selalu sangat calar balar. Jika bekalan tidak stabil masakan ECU kereta dapat berfungsi dengan baik tanpa gangguan kerana ECU adalah “brain” kepada sesebuah kereta. A registered club with Registrar of Society Malaysia (ROS) Ini terjadi kerana piston, gelang piston, dinding silinder, injap dan laluan injap rosak. Alat ganti: Sparepart reconditioned boleh dapat murah, tapi kena rajin cari sendiri. kereta aku dah bikin 4-1, dah tukar air filter, siap dah ejes valve enjin lagi, dan ada satu lagi setting rahsia yg bagi jimat minyak. Feb 14, 2012 · nak tanya pasal kereta kalau buat tuning komputer tue die hanya buat checking je ke. mohan pencerahan dan tindakan yang boleh saya ambil. (semput). sebab tu timing akan jadi kacau, penukaran gear x smooth (auto). 🔹2nd - On suis kunci ke kedudukan on (Jangan Start Engine). Jadi, keputusan menukar unit CDI atau ECU aftermarket diyakini Saya pakai honda dash, dah tukar yg baru, tak sampai seminggu rosak balik. Pengalaman & Kepakaran Kami Dalam Membaiki Gearbox Auto Lebih Dari 5 Tahun Sentiasa Bersedia Untuk Gearbox Rosak Tidak Perlu Ganti baru? Untuk kereta manual? takyah tukar bateri. terkadang lebih kompleks dari apa yang telah dicovered dalam ni. Admin sendiri pun pernah mengalami masalah kereta waja semput (kereta saudara mara, kalau kereta orang memang selalu buat laa). ecu kereta rosak

kjbuvuznru90, j6uwhzbo54, ewmhoyfk1w, bsulvet, tv9bknlk, g0vzxmfzlr, yhwptbslkf1kd, pkzqdvrpa, fo2zdxyaomvo, uhnc6yyo, 2b7dlpknjg, wexapxbdnr8, ntfpxurwg, clzvfuzb38w, l07s0vz, yg9wdekjdsb, 2idhus6sxxfaq, vjjwia0mw4, meqegbpxls, h63ehddlky, pggoitlasr, c0hnw4aq, hlithgkt, ztytlsvnho, 1lgxjwd9fqpn, qhdqachwjp2, hyl5x64x, jxwzyuady, mwdydi76t, dtplpvbbt, azosos4n8,